Siirry sisältöön
Hoitoon hakeutuminen

Minun asiointini

Yhteys omalle terveysasemalle

Siirry palveluun

SataDiag Vihta

Ajanvaraus laboratoriotutkimuksiin

Siirry ajanvaraukseen

Pyydä apua -nappi

Yhteys sosiaalipalveluihin

Siirry palveluun

Kessoten sähköinen ajanvaraus

Ajanvaraus lastenneuvolaan, ehkäisyneuvolaan ja aikuisneuvolaan.

Siirry ajanvaraukseen

Tiedote: Harjavallan BASF:n akkumateriaalitehtaan ja sen alihankkijayritysten koronaepidemian voidaan katsoa olevan ohi


BASF:n työmaalla on todettu epidemian alusta yhteensä 114 tartuntaa, lisäksi on yksi keskeneräinen positiivinen antigeenitesti, jonka PRC-tulos varmistuu lähiaikoina. Epidemian aikana 170 henkilöä on ollut altistumisen jälkeisessä karanteenissa. Karanteeneista valtaosa on jo loppunut. Uusia tartuntoja on viime keskiviikon jälkeen ilmennyt vain kolme. Nämä tartunnat todettiin karanteenissa jo olleilla henkilöillä. Karanteenissa on tällä hetkellä viisi altistunutta henkilöä ja eristyksessä kolme.

Tilanteen voidaan katsoa olevan ohi tällä erää Harjavallan työmaalla.

Eilen työmaalla tehtiin antigeenitestejä yli 200 kappaletta. Eristys –ja karanteenipäätökset perustuvat PCR-testiin, mutta pikatestien käyttöönotto työmaalla oli onnistunut toimintatapa tilanteen kartoittamisessa. Jatkossa tehdään satunnaisotannalla viikoittain laajasti eri työnantajien työntekijöistä antigeenitestejä, jotta voidaan varmentaa tilanteen hallussa oleminen.

Työkiertoon liittyvistä maahantuloterveystarkastuksista ei voida jatkossakaan luopua, jotta hyvä tilanne säilyy. Tämä tarkoittaa, että ulkomailta työkierrosta saapuvilta työntekijöiltä otetaan 72 tunnin PCR-näyte. Tätä toimintamallia jatketaan riippumatta siitä, muuttuuko tartuntatautilaki tältä osin. Testistä voi vapautua todistuksella, josta selviää puolen vuoden sisään varmistetusti sairastettu koronavirustauti.

Maskin käyttöä sisätiloissa ja kaikissa tilanteissa, joissa turvaväliä ei voida noudattaa, tulee työmaalla jatkaa. Lisäksi on syytä jatkaa tehostettua käsihygienian ja taukotilakäyttäymisen valvontaa työmaalla.

Turvallisten työolojen varmistamisen lisäksi työmaa-alueen työnantajat kannustavat työntekijöitään ottamaan koronarokotteen sekä käymään testeissä vähäisistäkin oireista. Suomeen töihin saapuvat henkilöt voivat saada koronarokotteen työskentelykunnassaan.

Edellä mainitut toimintatavat on sovittu Keski-Satakunnan (Kessote), Porin perusturvan ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntatautiviranomaisten, akkumateriaalitehtaan työnantajan ja alihankkijoiden edustajien kanssa. Tiistai iltapäivänä pidetyssä kokouksessa olivat läsnä myös THL:n edustajat.
Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1-14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.
Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio ensisijaisesti osoitteessa omaolo.fi tai soita Porin perusturvan koronaneuvontapuhelimeen, puh. 02 623 4333 joka päivä klo 8-16, muina aikoina voi soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117. Puhelimessa tehdyn hoidon tarpeen arvion pohjalta sinut ohjataan tarvittaessa korona-näytteenottoon tai infektiovastaanotolle. Kessoten alueella näytteelle tulee hakeutua ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa kessote.fi tai soittamalla ajanvaraukseen, Harjavallan terveysasema puh. 02 6773922 ja Eurajoen terveysasema puh. 02 677 3935.

Tilanteen katsotaan olevan nyt hallinnassa ja tilanteesta tiedotetaan lisää siinä tapauksessa, jos se muuttuisi uudelleen huonompaan suuntaan.

Epidemia ei ole ohi ja kaikkia satakuntalaisia kehotetaan ottamaan koronarokote. Kaikkialla Satakunnassa rokotuksia on helposti saatavilla ja toinen rokote voidaan ottaa 6 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Lisäksi tulee muistaa maskin käyttö, jos turvavälejä ei voida noudattaa sekä hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia kaikissa tilanteissa.

Lisätietoja antavat:
Juha Jaatinen
Kessoten johtava lääkäri ja tartuntataudeista vastaava lääkäri
juha.jaatinen@kessote.fi

Jari Sainio
Porin perusturvan tartuntataudeista vastaava lääkäri
jari.sainio@porinperusturva.fi

Raija Uusitalo-Seppälä
Infektioylilääkäri, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
raija.uusitalo-seppala@satadiag.fi

Kari Mykrä
Site Manager and Responsible Supervisor at BASF Battery Materials Investment project, Harjavalta
kari.mykra@partners.basf.com

Julkaisupäivä