Siirry sisältöön
Hoitoon hakeutuminen

Minun asiointini

Yhteys omalle terveysasemalle

Siirry palveluun

SataDiag Vihta

Ajanvaraus laboratoriotutkimuksiin

Siirry ajanvaraukseen

Pyydä apua -nappi

Yhteys sosiaalipalveluihin

Siirry palveluun

Kessoten sähköinen ajanvaraus

Ajanvaraus lastenneuvolaan, ehkäisyneuvolaan ja aikuisneuvolaan.

Siirry ajanvaraukseen

Tiedote: Harjavallan BASF:n akkumateriaalitehtaan ja sen alihankkijayritysten epidemia on saatu hallintaan hyvällä yhteistyöllä – uusia tartuntoja vain kolme


BASF:n työmaalla on todettu epidemian alusta yhteensä 111 tartuntaa, lisäksi 171 henkilöä on ollut altistumisen jälkeisessä karanteenissa. Karanteeneista valtaosa on jo loppunut. Uusia tartuntoja on viime perjantain jälkeen ilmennyt vain kolme. Nämä tartunnat todettiin karanteenissa jo olleilla henkilöillä. Karanteenissa on tällä hetkellä enää 19 altistunutta henkilöä ja eristyksessä 18.

Eristys –ja karanteenipäätökset perustuvat PCR-testiin, mutta pikatestien käyttöönotto työmaalla on ollut onnistunut toimintatapa tilanteen kartoittamisessa. Työmaalla on jatkettu antigeenitestien tekemistä tällä viikolla maanantaina ja tänään keskiviikkona. Antigeenitestejä tehtiin maanantaina 211 ja keskiviikkona arviolta 300. Kaikki tehdyt testit olivat negatiivisia.

Jatkossa antigeenitestejä jatketaan hyväksi havaitun toimintamallin mukaisesti säännöllisin väliajoin pistokokeina, seuraavan kerran ensi viikon maanantaina, jolloin työmaalla toteutetaan vielä laajempi testaus.

Tilanne työmaalla on hyvässä tasapainossa ja kokonaiskuva on tiedossa.

Jatkossa kaikki työkierron mukana työmaalle tulevat työntekijät testataan 72 tunnin PCR-testillä ja he ovat karanteenissa kunnes negatiivinen testitulos on varmistettu. Lisäksi on syytä jatkaa tehostettua maskin käytön, käsihygienian ja taukotilakäyttäymisen valvontaa työmaalla.

Rokotuksia on tällä viikolla annettu työmaalla järjestetyissä pop upeissa maanantaina ja keskiviikkona. Yhteensä rokotuksella kävi 27 työntekijää. Viime viikko mukaan lukien rokotettiin työmaa-alueella yhteensä 39 henkilöä.

Jatkossa rokottamattomat työntekijät voivat saapua muihin pop up -tilaisuuksiin Harjavallan tai Porin perusturvan alueella. Seuraavat pop up -rokotukset ovat Nakkilan ja Eurajoen terveysasemilla 1.10.2021 klo 15-19 ja Harjavallan terveysasemalla perjantaina 8.10.2021 klo 15-19. Satakunnassa rokotuksen voi hakea myös muualta kuin omalta kotipaikkakunnalta. Vierastyöntekijöitä rokotetaan myös mielellään.

Edellä mainitut toimintatavat on sovittu Keski-Satakunnan (Kessote), Porin perusturvan ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntatautiviranomaisten, akkumateriaalitehtaan työnantajan ja alihankkijoiden edustajien kanssa. Keskiviikko iltapäivänä pidetyssä kokouksessa oli läsnä myös THL:n edustajat. Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1-14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä. Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio ensisijaisesti osoitteessa omaolo.fi tai soita Porin perusturvan koronaneuvontapuhelimeen, puh. 02 623 4333 joka päivä klo 8-16, muina aikoina voi soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117. Puhelimessa tehdyn hoidon tarpeen arvion pohjalta sinut ohjataan tarvittaessa korona-näytteenottoon tai infektiovastaanotolle. Kessoten alueella näytteelle tulee hakeutua ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa kessote.fi tai soittamalla ajanvaraukseen, Harjavallan terveysasema puh. 02 6773922 ja Eurajoen terveysasema puh. 02 677 3935.
Tilanteen kehityksestä tiedotetaan seuraavaan kerran ensi viikon tiistaina.

Epidemia ei ole ohi ja kaikkia satakuntalaisia kehotetaan ottamaan koronarokote. Kaikkialla Satakunnassa rokotuksia on helposti saatavilla ja toinen rokote voidaan ottaa 6 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Lisäksi tulee muistaa maskin käyttö, jos turvavälejä ei voida noudattaa sekä hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia kaikissa tilanteissa.

Lisätietoja antavat:

Juha Jaatinen
Kessoten johtava ylilääkäri ja tartuntataudeista vastaava lääkäri
juha.jaatinen@kessote.fi

Jari Sainio
Porin perusturvan tartuntataudeista vastaava lääkäri
jari.sainio@porinperusturva.fi

Raija Uusitalo-Seppälä
Infektioylilääkäri, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
raija.uusitalo-seppala@satadiag.fi

Kari Mykrä
Site Manager and Responsible Supervisor at BASF Battery Materials Investment project, Harjavalta
kari.mykra@partners.basf.com