Siirry sisältöön
Hoitoon hakeutuminen

Minun asiointini

Yhteys omalle terveysasemalle

Siirry palveluun

SataDiag Vihta

Ajanvaraus laboratoriotutkimuksiin

Siirry ajanvaraukseen

Pyydä apua -nappi

Yhteys sosiaalipalveluihin

Siirry palveluun

Kessoten sähköinen ajanvaraus

Ajanvaraus lastenneuvolaan, ehkäisyneuvolaan ja aikuisneuvolaan.

Siirry ajanvaraukseen

Lapset ja koronavirus

(päivitetty 19.8.2022)

Miten toimin, kun lapsella on oireita?

Kun huomaat, että lapsellasi on koronavirusinfektioon sopivia oireita, tulee hänen jäädä pois opetuksesta / hoidosta oireiden ajaksi.

Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona. Halutessaan voi tehdä kotitestin. Oireet ovat lieviä, jos lapsen yleistila on hyvä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Kuumeisen lapsen yleistilaa voit arvioida kuumetta alentavan lääkkeen vaikutuksen aikana.

Oireisen lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta niin että kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan. Tämä koskee myös rokotettuja lapsia.

Vie lapsi lääkäriin, jos hänellä on jokin seuraavista

  • hengitysvaikeus
  • iho on sinertävä tai harmaa
  • riittämätön nesteytys (virtsaa ei erity normaalisti)
  • voimakasta tai jatkuvaa oksentelua
  • herättäminen on vaikeaa tai lapsi on reagoimaton
  • voimaskas ärtyisyys (lapsi ei halua olla sylissä)
  • oireet vähenevät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera
  • perussairauteen liittyvä huoli akuutin infektion aikana

Jos alle 12-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, on lapsen vanhemmalla oikeus saada tilapäistä hoitovapaata lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi. Ole aina yhteydessä ensin omaan työnantajaasi. Mikäli tarvitset selvitystä tilapäisen hoitovapaan perusteesta, ota yhteyttä omaan terveydenhuoltoosi (esim. oma terveydenhoitaja tai lääkärivastaanoton ajanvaraus).

Milloin lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen?

Jos lapsi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, tulee hänen eristäytyä kaikista kodin ulkopuolisista kontakteista vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän ollut 2 vuorokautta oireeton.

Oireettomiksi vuorokausiksi lasketaan päivät, joina kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet.

Omaehtoinen eristys lasketaan oireiden alkamisesta kokonaisina vuorokausina (oireiden alkamispäivä 0). Jos olet oireeton, eristys lasketaan positiivisesta näytevastauksesta alkaen.

Esimerkki: oireet ovat alkaneet 1.1, on eristäytymisaika vähintään 6.1 saakka. Jos sinulla on oireita vielä 5.1, jatketaan eristystä aina 2vrk kerrallaan, kunnes 2 oireetonta päivää, kuitenkin enintään 10 vuorokautta (11.1).

Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.

Mikäli on mahdollista ja lapsen vointi sallii, voi eristysaikana etäopiskella.

Lapsen koronatartunnasta tulee ilmoittaa niille henkilöille, joiden kanssa lapsi on ollut tekemisissä 48 tuntia ennen oireiden alkamista siihen hetkeen saakka, kun lapsi on saanut positiivisen tuloksen. Yritä kartoittaa erityisesti ne henkilöt, joiden kanssa lapsi on ollut tekemisissä ≥ 15min alle 2metrin etäisyydellä.

Oppilaitoksissa altistuneita ei jäljitetä.

Jos lapsen perheenjäsen on koronapositiivinen

Jos lapsi on oireeton, voi hän mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi koronavirukseen sopivia oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen. 

Lapsen vointia on kuitenkin hyvä tarkkailla. Jos lapselle tulee koronavirusinfektioon sopivia oireita, katso ohjeet Miten toimin, kun lapsella on oireita ja Milloin lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen? -otsikoiden alta.


Lasten koronarokotuksia ja rokottamista koskevat ohjeet löydät täältä.


Jos tarvitset toimintaohjeita koronaviruskseen liittyen, saat neuvontaa lääkärinvastaanotoilta tai tartuntatautihoitajalta.

Lääkärinvastaanotot, avoinna arkisin klo 9-14
Eurajoki: 02 677 3935
Harjavalta: 02 677 3922
Kokemäki: 02 677 3361
Luvia: 02 677 3840
Nakkila: 02 677 3444

Tartuntatautihoitaja, avoinna ma-to klo 8-15, pe 8-13
puh. 044 450 3132

Jos koronaan viittaavat oireet ovat lieviä etkä tavoita tartuntatautihoitajaa, odota seuraavaan päivään. Jos asia ei voi odottaa koronaneuvonnan aukeamista, palvelee sinua Päivystysapu, puh. 116 117. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Lisää tietoa lapsia koskevista koronaohjeista löydät THL:n nettisivuilta.