Siirry sisältöön
Hoitoon hakeutuminen

Minun asiointini

Yhteys omalle terveysasemalle

Siirry palveluun

SataDiag Vihta

Ajanvaraus laboratoriotutkimuksiin

Siirry ajanvaraukseen

Pyydä apua -nappi

Yhteys sosiaalipalveluihin

Siirry palveluun

Kessoten sähköinen ajanvaraus

Ajanvaraus lastenneuvolaan, ehkäisyneuvolaan ja aikuisneuvolaan.

Siirry ajanvaraukseen

Epäiletkö koronavirustartuntaa tai oletko altistunut koronavirustartunnalle?

(päivitetty 19.8.2022)

Jos kuulut erityiseen riskiryhmään, ripeä koronatestiin hakeutuminen on tärkeää!

Koronatartuntoja on edelleen paljon, mutta rokotusten ansiosta taudin vakavuusaste on selvästi vähentynyt. Se kuitenkin edelleen luokitellaan yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi ja riskiryhmien potilaille tauti voi olla edelleen vaarallinen .

Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa tartunnanjäljitystä ei enää tehdä muualla kuin sairaaloissa ja hoivalaitoksissa.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Onko sinulla koronavirustautiin sopivia oireita tai oletko tehnyt positiivisen kotitestin?

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla:

  • nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • pääsärky
  • kuume
  • lievä hengen ahdistuksen tunne
  • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. 

Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä enää ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, paitsi jos kuulut riskiryhmään, jonka kohdalla harkitaan varhaista lääkehoitoa. Tällöin on tärkeää hakeutua koronanäytteenottooon.

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu aina terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • asutko ympärivuorokautisesti hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • suoritat asepalvelusta ja olet kotilomilla?

Ota ensin yhteyttä terveydenhuoltoon / neuvolaan tarkempien ohjeiden saamiseksi, jos

  • sinulla on koronatautiepäilyyn liittyen vaikeita oireita, esimerkiksi korkea kuume tai hengitysvaikeus tai
  • olet raskaana.

Hakeudu testiin myös silloin, jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut sinulle testiä.

Ripeän näytteidenoton merkitys on kasvanut, sillä jos kuulut STM:n määrittämiin erityisryhmiin, sinulle voidaan harkita varhaista lääkehoitoa. Lääkehoito tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 5 vuorokauden aikana oireiden alusta. Katso STM ohje.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Jos edellä mainitut näytteenoton kriteerit eivät täyty ja tarvitset todistuksen tartuntatautilain mukaista tartuntatautirahapäätöstä varten, hakeudu ensisijaisesti testiin työterveyshuoltoon, josta saat myös todistuksen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit hakeutua kunnalliseen näytteenottoon.

Jos koronatesti on positiivinen

Sovi työnantajan kanssa, että jäät pois lähitöistä vähintään 5 vrk ajaksi. Ole tarvittaessa yhteydessä työterveyshuoltoon. Eristäydy kaikista kodin ulkopuolisista kontakteista vähintään 5 vuorokaudeksi oireiden alkamisesta. Sinun tulee olla oireeton 2 vuorokauden ajan ennen kodin ulkopuolisia kontakteja, esim. ennen työhön/kouluun paluuta. Mikäli on mahdollista ja vointisi sallii, voit tehdä eristysaikana etätyötä/etäopiskella.

Omaehtoinen eristys lasketaan oireiden alkamisesta kokonaisina vuorokausina (oireiden alkamispäivä 0). Jos olet oireeton, eristys lasketaan positiivisesta näytevastauksesta alkaen.

Esimerkki: oireet ovat alkaneet 1.1, on eristäytymisaika vähintään 6.1 saakka. Jos sinulla on oireita vielä 5.1, jatketaan eristystä aina 2 vuorokautta kerrallaan, kunnes 2 oireetonta päivää, kuitenkin enintään 10 vuorokautta (11.1).

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen).

Oletko altistunut koronavirustartunnalle?

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen henkilön kanssa tai olet ollut muutoin läheisesti tekemisissä (alle 2metrin etäisyydellä tai suljetussa tilassa yli 15 min ajan) positiivisen tuloksen saaneen kanssa, toimi näin:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta tai hän ollut vähintään vuorokauden oireeton. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Esimerkiksi harrastustoimintaan osallistumista tai vapaa-ajan vierailuja ei suositella. Edellä mainittu ohje ei koske sinua, jos olet sairastanut koronavirusinfektion 2-3 kuukauden sisällä.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet.
  • Jos etätöiden tekeminen ei ole mahdollista, voit oireettomana mennä töihin FFP2-kasvomaskia käyttäen.
  • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole AINA yhteydessä työnantajaan.
  • Ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa asuvat noudattavat karanteenia 10 vuorokauden ajan ja heidät testataan PCR-testauksella heti, kun he saavat oireita sekä karanteenin päättyessä.
  • Jos perheessä on todettu korona, mutta lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen. 

Lapsia koskevat tarkemmat ohjeet löydät täältä.


Jos tarvitset toimintaohjeita koronaviruskseen liittyen, saat neuvontaa lääkärinvastaanotoilta tai tartuntatautihoitajalta.

Lääkärinvastaanotot, avoinna arkisin klo 9-14
Eurajoki: 02 677 3935
Harjavalta: 02 677 3922
Kokemäki: 02 677 3361
Luvia: 02 677 3840
Nakkila: 02 677 3444

Tartuntatautihoitaja, avoinna ma-to klo 8-15, pe 8-13
puh. 044 450 3132

Jos koronaan viittaavat oireet ovat lieviä ja lääkärinvastaanotot eivät ole auki, odota seuraavaan päivään. Jos asia ei voi odottaa, palvelee sinua Päivystysapu, puh. 116 117. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Ajankohtaista aiheesta

Tiedote: Harjavallan BASF:n akkumateriaalitehtaan ja sen alihankkijayritysten epidemia on saatu hallintaan hyvällä yhteistyöllä – uusia tartuntoja vain kolme

BASF:n työmaalla on todettu epidemian alusta yhteensä 111 tartuntaa, lisäksi 171 henkilöä on ollut altistumisen …

Harjavallassa uusia korona-altistuksia

Harjavallassa on todettu koronavirusrypäs, jossa tähän mennessä on laboratoriokokein varmistunut neljä infektiota. Ryppääseen liittyy Kessoten …