Valtakunnallisten epidemiatilanteen vaikeuduttua THL on 13.1.2022 antanut uusia suosituksia testaus- ja jäljitysstrategiaan. Kessoten alueella ei enää keskiviikosta 19.1.2022 alkaen testata lieväoireisia elleivät he kuulu erikseen mainittuihin riskiryhmiin. Kuntalaisia kehotetaan lievissä koronavirustautiin viittaavissa oireissa välttämään kontakteja viiden vuorokauden ajan.
Sairastuneen suositellaan sopimaan jatkossa sairauspoissaolosta työnantajansa kanssa. Sairastuneen perheenjäsenille suositellaan viiden vuorokauden omaehtoista karanteenia.
Tartunnanjäljityksen painopiste on siirretty vakavalle koronataudillle alttiiden koronapotilaiden, puutteellisen rokotussuojan omaavien, raskaana olevien ja sairaalaan ja hoivalaitoksiin sekä sote-työntekijöihin. Mikäli sairastuneella on vakavia koronavirustaudin oireita, tulee ottaa yhteyttä oman terveysaseman lääkärivastaanottoon puhelimitse tai omaan työterveyshuoltoon, virka-ajan ulkopuolella päivystykseen puh. 116 117.
Kessoten lääkärivastaanottojen puhelinnumerot:
(arkisin klo 9-14)
Eurajoki: 02 677 3935
Harjavalta: 02 677 3922
Kokemäki: 02 677 3361
Luvia: 02 677 3840
Nakkila: 02 677 3444
Miten toimia, kun sairastuu?
Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.
Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä enää ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.
Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:
- Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta ja olet ollut vähintään vuorokauden oireeton. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
- Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
- Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
- Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole aina yhteydessä työnantajaan. Todennäköisesti näytteenotto ja/tai karanteeni on tarpeen.
- Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta.
Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.
Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen). Jos testi on negatiivinen, hakeudu altistumisen jälkeen terveydenhuollon testiin, mikäli kuulut seuraavassa kappaleessa ilmoitettuihin ryhmiin.
Milloin terveydenhuollon testiin?
Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita tai olet altistunut koronavirusinfektiolle ja lisäksi:
- terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
- työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
- työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
- kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
- olet raskaana tai
- perheenjäsenesi työskentelee sosiaali- tai terveydenhuollon tehtävässä.
LIsätietoja:
Minna Multisilta
Osastonhoitaja (neuvolatyö), terveydenedistämisen yhdyshenkilö