Siirry sisältöön
Hoitoon hakeutuminen

Omaolo

Oireiden ja terveysongelmien arviointi ja toimintasuositukset

Siirry Omaolo-palveluun

Kessote Vihta

Lasten koronarokotukset, lastenneuvola, ehkäisyneuvola, aikuisten terveystarkastukset (40-vuotiaan miehen terveystarkastus ja työttömän työnhakijan terveystarkastus), influenssarokotukset (syksyisin)

Siirry ajanvaraukseen

SataDiag Vihta

Ajanvaraus laboratoriotutkimuksiin

Siirry ajanvaraukseen

Pyydä apua -nappi

Yhteys sosiaalipalveluihin

Siirry palveluun

Hampaiden puhdistus ja fluori

Hampaiden hoidon kulmakivi on säännöllinen harjaus fluoripitoisella hammastahnalla aamuin illoin, noin kahden minuutin ajan.

Hampaiden hoidon kulmakivi on säännöllinen harjaus fluoripitoisella hammastahnalla aamuin illoin, noin kahden minuutin ajan. Hampaat harjataan ennen aamupalaa, jolloin fluori suojaa hampaita happohyökkäykseltä.

Käypä hoito -suositusten mukaan hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisten maitohampaiden puhjettua lapsen ollessa noin puolen vuoden ikäinen.

Ensimmäisen maitohampaan puhjettua, n. 6kk iästä 3-vuotiaaksi on suositeltavaa sipaista hammasharjaan hammastahnaa, jossa on fluoria 1000-1100ppm, joko aamulla tai illalla.

3–5-vuotiaille suositellaan pienen herneen kokoinen nokare hammastahnaa, jossa on fluoria 1000–1100ppm, 2x/vrk. 6 ikävuodesta eteenpäin voidaan käyttää jo aikuisten tai juniorihammastahnaa, joissa on fluoria 1450ppm, 2x/vrk.

Vanhempien on hyvä valvoa lasten hampaiden harjausta sekä fluorihammastahnan käyttöä ja annostelua vähintään kouluikään saakka. Yleensä lapsen käden motoriikka on kehittynyt riittävän hyväksi siinä vaiheessa, kun kaunokirjoitus sujuu ja lapsi voi harjata itsenäisesti (10-v.). Erityistä huomiota harjaukseen tulee kiinnittää silloin, kun uusia hampaita on puhkeamassa.

kuvassa herneen kokoinen nokare tahnaa
Herneen kokoinen nokare tahnaa.
Kuvassa pienen herneen kokoinen nokare tahnaa
Pienen herneen kokoinen nokare tahnaa